Каталог

Да поговорим за диабета. Част 3 Хипогликемия

Какво значи ниска кръвна захар (хипогликемия)?

Състоянието хипоглекимия се свързва с рязко намаляване на нивото на захарта в кръвта при диабетици, които провеждат лечение с инсулин или медикаменти, които понижават кръвната захар. Хипоглекимия настъпва, когато нивото на кръвната захар спадне под 4 mmol/l.

 

Кога настъпва хипоглекимия?

За да се понижи рязко нивото на захарта в кръвта, съществуват няколко вероятни причини:

  • Интензивно физическо натоварване
  • Недостатъчно или пропуснато хранене
  • По-висока доза инсулин
  • По-висока доза глюкозо-понижаващи лекарства
  • Приемане на алкохол на гладно
  • Злоупотреба с алкохол
  • Диария
  • Повръщане

Хипоглекимия често настъпва през нощта, докато човек спи. Тъй като тогава е много вероятно да не разбере какво се случва, диабетикът винаги трябва да има близо до себе си захар, нещо сладко или сладка напитка, за да може бързо да възстанови нормалното ниво на глюкоза в кръвта.

 

Какви са симптомите на хипоглекимия?

При рязко понижение на нивото на кръвна захар човек усеща силен глад, главоболие, виене на свят, обилно потене, внезапно чувство на студ, загуба на ориентация, раздразнителност. Това са най-често срещаните симптоми на хипоглекимия, но те варират според човека. Ако настъпи тежка хипоглекимия и не се вземат спешни мерки, има опасност човек да загуби съзнание.

 

Какво да правим при пристъп на хипоглекимия?

Най-важното е да се вземат незабавни мерки за възстановяването на нормално ниво на кръвната захар. Изпийте нещо сладко – недиетичен сок, който съдържа глюкоза, или хапнете малко чиста захар, бонбон или шоколад. Прекратете всякакво физическо движение и непременно отбийте, ако хипоглекимията настъпи по време на шофиране. Задължително измерете с глюкомер и тест-ленти преди да предприемете нещо, както и 1 час след като симптомите отшумят.

 

Как да се предпазим от хипоглекимия?

Преди всичко нивото на кръвната захар трябва редовно да се проверява (това е изключително лесно със съвременните глюкомери, които се предлагат в аптеките и онлайн). Един диабетик винаги трябва да има в себе си захар в някаква форма. Полезно е да има 2-3 пакетчета бяла захар в чантата или в джоба. Важно е за хората с диабет да предупредят семейството, близките и колегите си, какво е хипоглекимия и да им обяснят как да бъдат полезни в такива случаи.  Консултацията с лекар също е препоръчителен, ако кръвната захар често е по-ниска от нормалното.

 

Прочетете още за диабета в част 1 и част 2