Виж повече

супер ПРОМОЦИИ на избрани апарати за кръвно и инхалатори тази седмица

ок

Каталог

Измерване на температурата на детето с електронен термометър

Измерване-на-температурата-на-..

Всеки родител знае, че още от раждането температурата на детето трябва да се измерва редовно, за да се установи навреме дали има наличие на някакво възпаление и да се предприемат съответните мерки. Освен това телесната температура е показател, който предупреждава родителя кога трябва да заведе детето на лекар.

Често обаче родителите допускат някои основни грешки при измерването на температурата с електронен термометър, тъй като не познават принципа му на работа или не знаят за някои прости правила, които трябва да се спазват при измерване.

 

Преди всичко трябва да изясним, че тялото има два вида температура – вътрешна и външна. Нормалната външна температура е по-ниска от нормалната вътрешна температура. Заради това често се случва измерването от устата и измерването подмишницата да са различни и родителите да мислят, че термометърът не работи. Каква всъщност е причината за това?

За да измери електронният термометър вътрешната температура на тялото, трябва да е поставен в кухина. За това най-точно е и ректалното измерване –тъй като термометърът е поставен в дебелото черво. При оралното измерване (в устата) задължително условие е върха на термометъра да е под езика, където се образува тази кухина. Какво се случва обаче при аксиларното измерване (подмишница)? Тъй като там не може да се образува такава кухина, трябва термометърът да се държи поне 3 минути, за да даде точен резултат. Ако например Вашият термометър е 30-секунден и издава звуков сигнал след това време, но Вие измервате температура подмишница, игнорирайте сигнала и засечете 3 минути, за да получите точно измерване. За същия случай за ректалното и оралното измерване ще са необходими само 30 секунди.

 

Случвало ли Ви се е да решите да измерите температурата на детето, да вземете термометъра от банята например, където е по-хладно от помещението, където измервате температурата на детето, и да получите много ниска температура?
Ето защо се получава така: корпусът на съвременните термометри е изработен от материал, който е безопасен за кожата, но не „отчита” толкова бързо промяната на температурата както метала. Затова преди да измерите температурата, трябва да държите термометъра в същото помещение 20 минути, на повърхност, която не е студена (плочки, перваз на прозорец), за да получите точен резултат.

 

След като вече знаете как да използвате правилно електронния термометър, можете да превърнете измерването на температура в забавление за Вашето дете. На пазара вече се предлагат електронни термометри, чиито дизайн е съобразен изцяло с детето. Чудесен пример за това е моделът МТ17К1 на Microlife, чийто корпус е направен като жълто пате!

 

Погрижете се за здравето на Вашето дете и неговата усмивка!